.

.

Saturday, 11 June 2011

perkataan SALAM ? apa maksudnya ?

assalamualaikum semua , >.<



okeh hari nih aku nak kongsi ilimu sedikit :) * eh kejap kejap , apa ? korang tanya kenapa entry kali ni aku gelar "AKU" ? okay , malaslah nak guna lala nanti korang cakap gedik pulak kan , ? dah nama NURUL ILMIEY buad apa nak pangel lala !! hurmm . lala tuhh sebab suka suka ja , lagipon aku minat gyla kod bunny sampai sekarang nih mak aku mula beli baju bunny (apokonoinya dengan lala ?)hee tu pon men sedap sedap je tambah nama depan :D okay ,  takpa lahh start hari nih aku akan start gelaran 'AKU' or 'NURUL' okay ? korang boleh tak nih . yea laa kan , 'aku' tuhh kan kasar sikit ! tapi tapi banyak orang guna kan ? k. fatin liyana , k. erine , abg ben diorang kalau nurul tak silap guna aku jugak kan ? hah apa apa je laa . back to the title !
           
            hari tu kan , ade laa terbaca sikit hujah-2 islamic nihh . nampak lahh tajuk kat atas tuhh . terhingin laa nak baca . terkejuit beruk bila dah baca ! perkataan SALAM yang kita ingat selama nih kita dok guna tuu takpa  . padahal , ada maksud dia taw ! okeh tengok bawah . nurul ade copy paste sikit . hee =.=

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

>Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
>Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

alahai . tak sangka pulak nurul , dah selama nih kan selalu guna ! ingat kan takpa dari perkataan "A'KUM" nih tidak . ada jugak buruk dia .hurmm ! korang taw dah kan maksud A'KUM tuhh . dah tersebar luas dahh . kata A'KUM tuhh maksud dia BINATANG dalam bahasa YAHUDI .Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
 ish ish ishh ! geram betol dengar perkataan YAHUDI nihh . haishhhh  


         hah 1 lagi yang nurul betol betol tak sangka ! selama nih bagi kita just gurauan je kann . TAPIII ------> 
okeh contoh eak . 


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata “Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr… Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

hah ! nampak ? ade korang penah guna ? mesti ade kann . korang tau tak kalau guna statement tuhh berdosau tau ! maknanya tak boleh guna laa tuhh . kejap , ingat habes dah ke . ada lagi !

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, nurul dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.(nurul ade jugak kekadang guna . hee)

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM” dan bukannya yang selalu dengar iaitu ;
“WAALAI KUM SALAM”

ade lagi nihh .


perkataan BYE  dan SAMEKOM pon banyak dah orang tau maksud buruk dia, tapi buat dono jee , lagi banyak yang guna pulak tuhh  . korang tau maksud dia ? nahh tengok nihh(bawah)


Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope. Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom” bermaksud “Celaka Kamu



haiyyaa , selama nih dah laa nurul ade guna jugak ! yg maut maut tuhh kan ade jugak . geram kat seseorang nihhh . huwaaa dah dapat dosa lahh nih . free free pulak tuuhhh . salam tuhh lagi laa ingatkan boleh guna . tak jugak laa kan ! sebelom nih , bila chitchat kat fb ke hape kew . perkataan pertama SALAM . masyaallah ! bye tuhh pulak nurul dah tak guna ! tapi kalau BUBYE ? cmne pulak  .hehe tanak guna dah laa lepas nihh . okay setakat nih je , nurul harap korang bace lahh yea . bukan nurul nak blog nurul ni ramai singgah ke hape ke , just peringatan untuk orang islam .

ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...


4 comments:

al-lavendari said...

bagus sekali entri ini sebagai pedoman dan peringatan kepada kita semua.

ChaosLollita said...

:)

Bunny-lala said...

@al-lavendaribetol tu :)

Bunny-lala said...

@ChaosLollita :D

Cetry KLIK!Magical nie :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...